Vilken fisk är godast?

En sommar tvistade jag och en fiskekamrat om vilken fisk som egentligen är godast. Han föredrog gösen medan jag själv håller på abborren. Strax därpå behandlade Nöjesguiden av alla tidningar samma fråga. Redaktionen gick grundligt tillväga och lät ett antal namnkunniga fiskkockar välja en av två namngivna fiskar. De vinnande fiskarna gick vidare till nästa omgång där de mötte en annan vinnarfirre. Till min egen förtjusning stod abborren som slutsegrare i cupen.

Samma sommar hyrde vårt fiskelag en stuga vid sjön Åsunden i Ulricehamn. Vi började fiska ganska sent första kvällen men det dröjde inte länge förrän första abborren låg på durken. ”Nu ska vi bara ha en gös också”, sa gössupportern och gav nytt bränsle åt debatten. Eftersom ingen av oss kände Åsunden sedan tidigare, visste vi inte riktigt vilka förutsättningar vi hade att få en gös på beställning. Vi körde fram och tillbaka över sjön med spöna ute, trollade som det heter. Gösen påstås nappa bäst på kvällen och klockan var närmare tolv på natten när vi äntligen fick en liten rackare, nätt och jämnt över det tillåtna måttet. Vi satte genast kurs mot stugan för att laga till fångsten.

Salt och peppar på de pinfärska filéerna, smör i pannan och ett par minuter på varje sida. Sedan spänd förväntan innan vi hunnit smaka. För ett ögonblick såg kamraten besviken ut men i sanningens ögonblick var han stor nog att ge sina smaklökar rätt: ”Abborren är banne godast.”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *