Om hummerns rodnad

Om hummern brukar det sägas att den rodnar när den kokas. I själva verket är hummern röd redan när den läggs i kokvattnet. Hummerskalet består till stor del av betacrustacyanin, ett protein som binder upp underproteinet astaxantin. I obunden form är astaxantin orange, men astaxantinmolekylen plattas till och blir blåsvart när betacrustacyaninet binder upp den. Det är detta som ger skaldjuren deras mörka skyddsfärg, med all sannolikhet gäller detta även kräftor och räkor. Med hjälp av tredimensionella bilder baserade på röntgenteknik har brittiska forskare visat vad som händer med hummern vid kokningen. I det kokande vattnet deformeras betacrustacyaninmolekylen och resultatet blir en läcker, röd hummer. Finns det något vackrare skaldjur?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>